Waar je aan moet denken bij trouwen of geregistreerd partnerschap

Ga je binnenkort trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Gefeliciteerd! Een mooi moment dat gevierd moet worden. Beide momenten verschillen iets van elkaar, maar horen goed gevierd te worden. Ga je nog niet trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten en wil je je wel inlezen? Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Het ligt er persoonlijk aan wat je fijner vindt. Hieronder zetten we graag op een rijtje waar je aan moet denken bij beide opties. Zo weet jij precies wat de beste keuze is voor jou!
Wat is het verschil?
Bij beide zijn een aantal voorwaarden waar beide partners aan moeten voldoen. Een aantal hiervan zijn dat je beide ouder dan 18 jaar moet zijn, je mag niet met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, bepaalde familieleden mogen beide niet doen (denk aan ouders en kinderen en broers en zussen). Wat is het verschil dan precies? Bij trouwen geef je beide het welbekende ja-woord. Een geregistreerd partnerschap, kun je buiten de rechter om beƫindigen. Daarbij wordt trouwen overal in de wereld erkend en geregistreerd partnerschap niet.
Wat zijn de nadelen?
Beide mogelijkheden hebben helaas ook wat nadelen. Dit heeft vooral te maken wanneer je besluit uit elkaar te gaan. Er is een hoop papierwerk wat geregeld moet worden wat vaak wel makkelijker is bij een geregistreerd partnerschap. Wat zijn de andere nadelen?
- Bij een huwelijk zijn er opties zoals trouwen met gemeenschap van goederen. Dit kan bij een scheiding lastig worden wanneer je het hier niet mee eens bent. Heb je zelf bijvoorbeeld een vereffening van een nalatenschap geregeld? Dan is de kans groot dat je ook hier iets van moet delen.
- Het proces is langdurig. Je kunt altijd erfrecht advocaten inhuren, maar de kosten zullen hierdoor wel enorm oplopen.